NL / FR     

BACK  Hoe beperkt u de uitstoot van fijn stof?

Stook goed: gebruik alleen schoon hout

Een belangrijke en eenvoudige stap is het gebruik van hout of pellets van goede kwaliteit. Hiermee kan de uitstoot van fijn stof al fors beperkt worden. Daarnaast is het belangrijk om de kachel goed te stoken. Dit is ook voor iedere houtkachel essentieel en eenvoudig zelf te doen. Voor een hoge rendementshaard zoals de iFiRE-inbouwhaard iGREEN heeft u een minimum aan houtblokken nodig om te stoken. Ook de brandhoutkwaliteit (vochtigheid) speelt een grote rol. Het hout moet zo droog mogelijk zijn. Zo voorkom je effectief dat buren gaan klagen over de rookontwikkeling. Bij een goede verbranding is de rook van onze toestellen zelfs nauwelijks nog te zichtbaar wanneer ze uit de schoorsteen komt.

Kies het juiste type kachel

Daarnaast is het verstandig om goed na te denken over het type en de leeftijd van de kachel die u gebruikt of wilt gaan gebruiken. Een open haard is zonder meer af te raden, ook gezien het rendement. Vervang een oude houtkachel (ouder dan 15 jaar) door een moderne houtkachel, hiermee levert u een forse bijdrage aan de beperking van fijn stof uitstoot. Een moderne kachel heeft een heel andere verbrandingskamer waarbij er langere naverbranding is van het hout en beïnvloed de hoeveelheid fijn stof die wordt uitgestoten.

Het rookkanaal, een essentieel onderdeel

Voor optimale verbranding is een juist rookkanaal onmisbaar. Zonder een goed rookkanaal brandt zelfs de beste houtkachel slecht en heeft deze een hoge uitstoot aan schadelijke stoffen. Moderne houtkachels zoals de iFiRE-haarden met een hoog rendement en lage uitstoot stellen hoge eisen aan het rookkanaal. Dit komt mede door de lagere rookgastemperatuur, er gaat minder warmte door de schoorsteen verloren waardoor de rookgassen een lagere temperatuur hebben.

Heeft u nog vragen over de aankoop of werking van een houthaard, neem dan contact met een van onze medewerkers.